Masseur is een vrij beroep en heeft dus geen beschermde titel. Dit betekent dat iedereen die dat zou willen zijn eigen massagepraktijk kan openen en masseur kan worden. Naar onze mening betekent dit niet dat je geen cursussen of opleidingen hoeft te doen. Masseren is een vak. Het is belangrijk dat je weet wat je doet om zo het meeste effect uit jouw massages te halen.

Er zijn veel verschillende soorten massages en dus ook veel soorten masseurs. De meeste masseurs bieden niet hun hele werkzame leven één soort massage aan, maar breiden dit in de loop van de tijd uit. Als je masseur of massagetherapeut wilt worden, bedenk dan welke richting je op wilt. Ben je geïnteresseerd in sportmassage of juist in holistische massages? Wil je werken in een sauna of zet je je eigen massagepraktijk op? Dit zijn allemaal vragen die je voor jezelf helder moet hebben, voor je je gaat oriënteren op verschillende opleidingen en cursussen. Het is belangrijk om een overzicht te hebben waar je aan moet denken als je masseur wilt worden. We bespreken 6 stappen die je doorloopt als je masseur wilt worden.

1. Oriënteer je op de mogelijkheden

Je hebt besloten om masseur of massagetherapeut te worden. Waarschijnlijk heb je al een idee welke richting je op wilt. Trekt de holistische massagewereld je of masseer je liever sporters bij bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd? Wil je in een sauna werken, waarbij je veel verschillende massages aan gaat bieden of wil je je als zelfstandig massagetherapeut richten op bijvoorbeeld stoelmassages? We hebben een overzicht gemaakt van de 25 meest voorkomende massages. Deze lijst omvat niet alle soorten massages, maar is misschien fijn ter inspiratie.

Bedenk hoe jouw ideale werkdag eruitziet. Werk je thuis en richt je een kamer in als massagepraktijk? Werk je liever bij mensen thuis? Ga je naar bedrijven? Werk je in een wellnesscenter? Of maak je een combinatie van dit alles? Zorg dat je dicht bij jezelf blijft. Zo houd je plezier in je werk en pas je het best bij jouw doelgroep.

2. Verdiep je in verschillende massageopleidingen en massagecursussen

Nu je weet welke richting je op wilt, bedenk dan welke stappen je moet nemen om daar te komen. Welke massageopleiding of massagecursus past daarbij? Zoek eens naar beroepsgroepen voor masseurs. Daar zijn er best een aantal van. Grote verenigingen zijn bijvoorbeeld NGS, BMS en de Belgische massagefederatie. Maar er zijn ook specifieke beroepsverenigingen zoals een vereniging voor stoelmasseurs of gericht op voetreflexologie.

Om je in te kunnen schrijven bij deze beroepsverenigingen moet je meestal een massageopleiding of massagecursus hebben gevolgd die zij erkennen. Het is goed om je hier vast in te verdiepen. Je kan er over het algemeen van uitgaan dat de massageopleiding of massagecursus die zij erkennen van goede kwaliteit zijn.

3. Volg een massageopleiding of massagecursus

Masseur worden

Volg de massageopleiding of massagecursus van jouw keuze. Het is aan te raden om al tijdens deze opleiding ervaring op te doen met masseren. Je leert ten slotte door te doen. Je zou mensen uit je omgeving kunnen vragen als proefpersoon. Het kan ook prettig zijn om met iemand van je massagecursus of massageopleiding te oefenen. Het is als beginnend masseur namelijk ook fijn om regelmatig gemasseerd te worden. Uiteraard omdat een massage op zich prettig is om te krijgen, maar ook omdat je er zo achter komt hoe verschillende technieken voelen bij degene die gemasseerd wordt. Zo krijg je steeds meer inzicht in wat een prettige en effectieve massage is en kun je een betere masseur worden.

4. Maak een businessplan en een marketingplan

Masseurs werken graag met mensen. Dat is logisch. Maar als masseur is het ook belangrijk om een plan te hebben voor je bedrijf. Dat geldt zeker als je als zzp’er gaat werken of je eigen massagepraktijk opstart. Zorg dus dat je een businessplan schrijft. Een hulpmiddel is hiervoor is het Business Model Canvas. In dit plan is het erg belangrijk dat je je doelgroep omschrijft. Wie is jouw ideale klant? En gelijk daarbij, waar kan je die klant vinden? Hier komt ook het marketingplan om de hoek kijken. Hoe wil je gevonden worden? Hoe krijg je cliënten?

Zorg in ieder geval dat je een website hebt met jouw gegevens en informatie. Je kunt ook denken aan een Facebookpagina of Instagram. Wat als masseur zeker goede reclame is, is mond-tot-mondreclame. Zorg dus dat je cliënten tevreden de deur uitgaan en promotors van jou worden. Wellicht kan je hier een leuke openingsactie voor verzinnen bij de opening van jouw praktijk.

Bepaal je behandelprijs

Één van de moeilijkste zaken als je begint met masseren is het bepalen van je behandelprijs. Reken eerst uit hoeveel een massage je precies kost, want dit kost je veel meer tijd dan de massage zelf. Denk bijvoorbeeld aan de tijd die je kwijt bent met wassen / desinfecteren, de administratie, huur de kosten voor marketing / adverteren, en je pensioensopbouwkosten. 

Zet je administratie op

Als ondernemer ben je verplicht om een administratie bij te houden, voor bijvoorbeeld het betalen van btw of inkomstenbelasting. Als je zelf administratieve kennis hebt, kun je de administratie zelf doen met een online boekhoudprogramma. Heb je een hekel aan de administratie? Dan kun je het ook uitbesteden aan een boekhoudkantoor of accountant. Wij raden in ieder geval aan om altijd je boekhouding digitaal te doen, omdat dit je veel kopzorgen zal besparen. 

5. Wat heb je nodig als startende masseur?

Afhankelijk van hoe en waar je gaat werken, heb je een aantal dingen nodig als je masseur wilt worden. Een aantal basisartikelen waar je niet zonder kan zijn:

  • Allereerst natuurlijk een massagetafel. Er zijn veel opties en verschillen tussen de massagetafels. We hebben hier een uitgebreid blog over geschreven.
  • Accessoires voor je massagetafel, zoals hoeslakens, knierollen en handdoeken
  • Massageolie. Bedenk wat jij belangrijk vindt bij een massageolie. Ben je op zoek naar een massageolie met natuurlijke ingrediënten in verschillende geuren? Dan kunnen wij de Verana massageolie zeker aanbevelen.
  • Een zadelkruk kan erg handig zijn als je massages uitvoert waarbij je als masseur zelf zit.

6. Start als masseur

Je hebt alles voorbereid. Je hebt een massageopleiding of massagecursus gevolgd, je hebt wat ervaring opgedaan, je weet wie je klanten zijn en waar je die kan vinden. Ook heb je alles aangeschaft wat je nodig hebt om masseur of massagetherapeut te worden. Het is tijd dat je gaat starten!

Belangrijk in deze fase is dat je de wereld kenbaar maakt wie je bent en wat je doet. Denk hierbij aan zowel online als offline zichtbaarheid. Onderschat niet de impact van een artikel in de lokale krant naast bijvoorbeeld een Facebookpost. Zorg dat je bekend wordt bij de doelgroep die jij hebt omschreven in je marketingplan. Blijf jezelf ook profileren, zowel offline als online. Schrijf bijvoorbeeld blogs, doe af en toe leuke Facebookacties. Misschien vind je het wel leuk om op de plaatselijke braderie te staan.

Zorg dat je actief en zichtbaar blijft. Bovenal, blijf jezelf ontwikkelen. Volg af en toe een nieuwe massagecursus en ontwikkel nieuwe skills. Zo kan je je cliënten steeds meer aanbieden en blijft je praktijk groeien!

Laat een reactie achter

Alle opmerkingen worden eerst beoordeling voordat ze worden gepubliceerd