Zijn jouw hotstones/massagestenen schoon en vrij van bacteriën? In het 'nieuwe normaal' is er extra aandacht voor een goede hygiëne, zo ook in de massagepraktijk. We willen dat onze klanten zich veilig, verzorgd en schoon voelen, ook tijdens een hotstonemassage. 

Hoe vaak moet ik hotstones reinigen?

Hotstones moeten zonder uitzondering na elke cliënt worden schoongemaakt. Of het nu gaat om massagetherapie, gezichtsbehandelingen, pedicures, manicures of reflexologie, je moet de stenen na elk gebruik reinigen. 

Er zijn therapeuten die er de voorkeur aan geven om de stenen ook eens per dag of per week diep te reinigen (dit ligt ook aan hoe vaak de stenen worden gebruikt). 

Hoe reinig ik mijn hotstones?

Als professional moet je de stenen na elk gebruik in warm water met een antibacterieelmiddel schoonmaken. De stenen moeten vervolgens worden afgespoeld met heet water, worden gedroogd op een handdoek en daarna worden besproeid met een desinfectiemiddel met alcohol. 

Het water in de hotstoneheater moet na elk gebruik worden vervangen en het waterreservoir moet worden gewassen met een antibacteriële zeep en water. Spoel daarna ook de binnenbak en besproei deze met desinfectiemiddel. Als je gebruik maakt van een extra mat of handdoek om het contrast tussen de stenen en binnenbak te vergroten, moet je deze na iedere behandeling vervangen door een schone. 

Als je marmeren stenen (coldstones) wilt reinigen, was je ze met warm water en een antibacterieel schoonmaakmiddel, spoel ze af, laat ze even drogen en besproei ze met een desinfectiemiddel met alcohol.

Welke massageolie is geschikt voor hotstonemassages?

Als je tijdens een hotstonemassage gebruik maakt van de juiste massageolie, zul je zien dat de stenen en de hotstoneheater veel makkelijker zijn schoon te maken. Als vuistregel hiervoor geldt dat je geen gebruik moet maken van crèmes, lotions, gel of zware basisoliën zoals Jojoba. Als je gebruikt maakt van deze producten, zul je zien dat ze makkelijker blijven plakken aan de stenen waardoor ze moeilijker zijn om te reinigen. Het beste kun je als masseur dus gebruik maken van een natuurlijke en lichte massageolie, zoals de Verana massageolie

Er zijn professionals die denken dat als ze de stenen niet terug in het water leggen, ze het water ook niet elke keer hoeven te verversen. Dit is geen goed idee. Elke keer als jij jouw hand in het water steekt, vervuil je het water keer op keer. Bovendien is het warme water een perfecte plek voor de vorming van bacteriën, zeker als het water stil staat. Ververs daarom het water in de heater na elke behandeling.

Snel en efficiënt reinigen van hotstones

Het reinigen van de hotstones/massagestenen en de hotstoneheater kost veel tijd. In de praktijk horen we dan ook regelmatig: "Ik heb niet genoeg tijd tussen cliënten om de stenen schoon te maken, te desinfecteren en het water in de heater te verversen". Kijk in dat geval nog eens goed naar de prijs van je behandeling, want elke klant verdient het om schone stenen op zijn lichaam te hebben die uit schoon water komen en hygiënisch worden verwarmd. Daarnaast wil je het niet op je geweten hebben dat een van je cliënten een infectie oploopt, omdat jij niet hygiënisch te werk bent gegaan tijdens een hotstonemassage. Zorg er dus voor dat je tijd maakt om de materialen goed schoon te maken.

Er zijn een aantal mogelijkheden om tijd te besparen tussen behandelingen, zoals een tweede set hotstones en/of heater aan te schaffen. Hoewel deze methode voor een kleinere praktijk misschien wat prijzig is, is deze methode wel praktisch en efficiënt. Daarnaast kun je gebruik maken van een snelwerkend desinfectiemiddel van alcohol en meer tijd plannen tussen behandelingen.

Een ander veelvoorkomend probleem is dat professionals het te lang vinden duren om de stenen opnieuw op te warmen. Een goede oplossing is om de stenen te wassen met heet water en het waterreservoir ook te vullen met heet water. Hierdoor zullen de stenen weer snel opwarmen omdat de kern van de basaltsteen nog heet is. 

Wij raden het gebruik van een oxidatiemiddel af. Het gebruik van dit middel in het waterreservoir kan bijtend zijn voor de huid en het verwijdert niet de huiddeeltjes van eerdere klanten.

Het grondig reinigen van de massagestenen en de verwarmer kost tijd, maar er zijn meerdere oplossingen om dit efficiënter te doen door bijvoorbeeld gebruik te maken van een desinfectiemiddel met alcohol, te reinigen met warm water en eventueel een extra set aan te schaffen. 

Laat een reactie achter

Alle opmerkingen worden eerst beoordeling voordat ze worden gepubliceerd