Lavendel is een ideale tuinplant die heerlijk ruikt en er prachtig uitziet wanneer die bloeit. Je vindt lavendel terug in veel tuinen door de lekkere geur en de vrolijke paarse kleur. De plant (ook wel Lavandula Officinalis genoemd) komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa en wordt voor talloze doeleindes gebruikt. Wist je dat de plant in Frankrijk zelfs wordt gebruikt om Franse kazen of groenten op smaak te brengen? 

In de aromatherapie staat lavendel hoog aangeschreven en is het de favoriet van velen. De etherische olie die uit lavendel wordt gewonnen wordt veelvuldig gebruikt in zeep, parfum en massageolie! 

De etherische olie wordt gewonnen uit stoomdestillatie van de bloeiende toppen van de echte lavendel. Met behulp van stoom wordt dan de etherische olie uit de lavendel onttrokken. Er is ongeveer 100 kilo plantmateriaal nodig voor 1 liter etherische olie. 

Wat doet lavendel met je? 

Lavendel is een van de weinige etherische oliën die je puur op de huid kan aanbrengen. Als je een massageolie met lavendel etherische olie gebruikt, heeft dat vele voordelen: 

  • Vermindert stress - Volgens de traditionele geneeskunde helpt de geur van lavendel om stress te verminderen. 
  • Verbetert slaap - Lavendel bevat van nature een aromastof (cumarine) waarvan is bewezen dat je beter slaapt. 
  • Stimuleert de bloedcirculatie - de helende werking van lavendel zorgt ervoor dat het de bloedcirculatie stimuleert.
  • Antibacteriële werking - lavendel is een populaire etherische olie voor de complementaire geneeskunde. Uit onderzoek blijkt dat lavendel kan helpen met het doden van bacteriën. 
  • Revitaliseert de huid - lavendel helpt tegen verkleuring van de huid, littekens te behandelen en helpt om acne te voorkomen / verhelpen. 
  • Helpt bij angstgevoelens - uit Japans onderzoek blijkt dat een van de bestandsdelen in lavendel etherische olie onze hersenen beïnvloedt. Dit bestandsdeel heeft een kalmerende effect die kunnen helpen om angstgevoelens te verhelpen.

In het kort, lavendel etherische olie is perfect voor ontspanningsmassages waarbij je cliënt veel stress of angst ervaart. Tijdens een massage kun je bijvoorbeeld vertellen hoe lavendel voor veel mensen helpt om beter te slapen. 

 

DISCLAIMER: De werking van etherische oliën tegen ziektes is niet wetenschappelijk onderbouwd. Raadpleeg daarom altijd een arts bij het gebruik van etherische oliën tegen de bestrijding van ziektes. Bekijk hier voor meer informatie.